26 Şubat 2014 Çarşamba

Saça Zararlı Kimyasallar

Merhabalar!
Geçenlerde eczanede saç derisi analizi yaptırdım. Sonucu gördüğümden beri de doğal içerikli şampuan arıyorum. Zararlı maddeleri araştırıyorum. Bulduklarımı derlemek istedim. Saç analizi dediğim şey de bol ışıklı minik bir kamerayı saç derinizde gezdirip saç kökleriniz fotoğrafını çekiyorlar. Benim saç derim beyaz bir tabakayla kaplı gibiydi ki kepek sorunum yok saçlarım da gayet güzel yumuşak görünür. Saç köklerim tıkalıydı görünmüyordu bile. Başka insanların fotoğraflarını da gördüm normal değildi benimki.
Bunca zamandır paraben, EDTA, dimethicone, SLS zararlıdır diye duyuyordum fakat neye sebep olduğunu bilmiyordum. Saç derimi o halde görünce karar verdim daha fazla bunu yapmayacağım kendime..

Paraben
Kozmetikten gıdaya birçok sektörde kullanılan koruyucu bir maddedir. Raf ömrünü uzatır ve ucuzdur. Ciltte uzun süre kalması ile cilt reaksiyon gösterebilir. Ayrıca kanserli dokuda bu maddeye rastlanmıştır. Mümkün olduğunca kaçınmak lazım. Ama parabensiz denen her ürüne de atlamamak gerek çünkü bazı markalar parabeni çıkartıp daha kötülerini ekleyebiliyor.

Silikonlar : 
Gerçekten zararlı ve kaçınılması gereken maddeler. 
Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclomethicone gibi adlarla bulunurlar.
Şampuanlarda ve birsürü kozmetik ürününde bulunurlar. İlk anda etkileri harika olsa da sonuçları feci olabilir.
Hani saçınızı yıkarsınız yıkadıkça yağlanır siz daha çok yıkarsınız döngüye girer ya işte onun sebebi Dimethicone: 
Bu silikon cildi incecik bir tabakayla kaplıyor ilk anda yumuşak olmasını sağlıyor fakat gözenekleri tıkayıp cildin nefes almasını engelliyor.
Bitkisel şampuanlar saçı sertleştirir denmesinin nedeni de bu aslında. Zararlı silikonlar içermiyorlar.

SLS(Sodium Lauryl Sulfate) ve türevleri (sodium laureth sulfate, ammonium laureth sulfate, sodium lauryl ether sulfate) :  
Köpürten madde işte bu. Bizde ne kadar çok köpürürse o kadar temizdir inancı var ama yanlııış. Şampuanlarda deterjanlarda bolca bulunan bir madde bu. Deterjanı anlarım da şampuanın köpürmesine hiç gerek yok bence. Bende köpürsün isterdim ama düşününce saç ya bu ne gerek var o kadar çok köpüğe..
SLS'nin avantajları : Sabun köpüğünü aktifleştirir. Köpük miktarını artırır. Fazla yağı ve kiri uzaklaştırır.Ucuzdur.
SLS'nin zararları : Çocuklarda göz gelişimine zarar verir. Derinin zarar görmesine neden olur. Kök hücrelerine zarar vererek saç dökülmesine sebep olur. Kalp ve ciğer gibi organlara kadar girerek iltihaplara neden olur.
Bazı uzmanlara göre kanserojendir.

EDTA :
Biyolojik olarak kolayca ayrışmaz. Ağır metallerdeki yağı ve kiri çözmek için kullanılır. Deride ve gözde tahrişe sebep olur.

Eczanede bana Novacure markasının şampuanını önerdiler. Dediklerine göre saçımı iyi arıtırmış yağ dengesini düzenlermiş...  Fiyatı 33 TL'ydi. İnanıp inanmamak konusunda kararsızım ama ya onu ya da Nude' un şampuanını denemeyi düşünüyorum. Onlar da olmazsa belki -bir cesaret- No-poo denerim.(Saçı karbonat-su ve elma sirkesi-su ile yıkamak). Şuan Elseve Komple Onarıcı 5 Kepeğe karşı etkili şampuan kullanıyorum. Saç derimi görene kadar da memnundum. Ama içinde yok yok. 
Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Kendinize ve saçlarınıza iyi bakın, hoşçakalın!

15 yorum:

  1. EDTA dediğin disodium Edta mı acaba? :( Organik diye aldığım bir üründe rastladım ona, eğer o çıkarsa çok üzülücem..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oda EDTA'nın bir türevi maalesef ama benim burada bahsettiğim tetrasodium Edta.. Organik denilen ürünlerde bile kimyasallar var çok üzücüü :((

      Sil
  2. Novacure hiç duymadım Novocrin mi acaba bahsettiğin tatlım? Kardeşim de onu kullanmıştı ve çok memnun kaldı, ben de saç maskesini bayıla bayıla kullanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok canım o değil http://www.novacure.com.tr/ sitesi bu 1 yıl önce çıkmış bir marka :) Sitesi pek gelişmiş değil ama eczanede baya güzel tanıttılar :) Novocrini doktor mu tavsiye etmişti kardeşine?

      Sil
    2. Ben de eczaciyim ama yeni duydum onu valla:) evet tatlım dermatolog tavsiye etmisti, saçları dokuluyor, az ve kuru cansız diye

      Sil
    3. Benim saçlarım bir dönem çok dökülmüştü ama artık pek dökülmüyor, sadece inceldiler ve bebek saçlarımın kalınlaşmasını istiyorum :) Ayy ama novocrinin maskesi çok güzel duruyor blogunda da okumuştum, eczanelerde bulunan bir ürün mü? Hiç rastlamadım da henüz :)

      Sil
    4. Evet tatlım her eczanede yok ama eczaciya soylersen almaya kesin karar verirsen getirtmesini rica edebilirsin:)

      Sil
    5. Tamam o zaman çok teşekkürler, elimdeki ürünler bitsin denemek istiyorum :)

      Sil
    6. Novacure güzel bi ürün, spreyi de var. Saç dökülmesini gerçekten durdurup yeni saclar cıkartıyo. tavsiye ederim

      Sil
  3. Bunu yazman çok iyi olmuş bence. Ben de ağır kimyasallı ürünleri kullanmak istemesem de zaten kuru olan saçlarım daha da kurur mu gibi düşüncelerle ya da satış görevlilerinin ısrarlarıyla aldığım şampuanlar aslında saçıma daha çok zarar veriyor. Bitkisel bir şampuan kullanmak istiyorum aslında. Nude' u denemeyi düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende saçım kurur mu diye düşünerek o şampuanlardan kullanıyordum :) Ama bakım kremiyle veya saç maskeleriyle kurumayı önleyebileceğimizi düşünüyorum :)

      Sil
  4. ONcelikle iadeyi ziyarete geldim ve yazilarini gordukten sonra blogunu takibe almama gibi bi sansim kalmadi :) Ben no-poo yapiyorum blogumdada yazmistim istersen buradan bakabilirsin
    http://bentasindim.blogspot.com.tr/2014/02/no-poo-ya-basladim-saclarimi-sampuansiz.html
    Dedigin gibi sac koklerimiz atiklardan gorunmuyor artik. Bir suru farkli yontem var, organik sampuanlarda olabilir , onemli olan tek sey daha az zararli maddeler almak :))
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiin :) No-poo 'yu uygulayıp memnun kalmayan görmedim şu ana kadar , yazını 2.ye okudum denemeyi istiyorum ama cesaret edemiyorum henüz :) İlk önce elma sirkesini bakım kremi niyetine denemek istiyorum daha sonra karbonatı denemeyi düşünüyorum :) Bir zarar gelmez sonuçta aksine bir sürü faydası var (şuan kendimi ikna etmeye çalışıyorum :D ) Kardeşinin blogunu da merak ettim :) Ve şunu da söylemek istiyorum, tüketim çılgınlığına karşıyım bende, cildimize bir sürü kozmetik sürerek hem kendimize zarar veririz hem de doğaya :) Şu sıralar evdeki malzemelerle çeşitli maskeler deniyorum yakında onları da paylaşmayı düşünüyorum :) Sevgiler :))

      Sil
  5. Novacure kesinlikle bir numaralı şampuan denemenizi öneririm doktorun çıkmaz dediği saçı çıkardı.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba kesinlikle doa kozmetiğin sls içermeyen şampuanlarını deneyin.

    YanıtlaSil